Çocukluğumdan beri tadı ve kokusu nedeniyle tüketmekte zorluk çektiğim otların başında maydanoz geliyor. Zaman içerisinde kendime göre bu durumu yenmeyi başardım. Bunu da maydanozu tüketirken yanında çeşitli besinler, soslar, pişirme yöntemleriyle sağladım.
Örneğin maydanozları ince ince kıyın, sarımsaklı yoğurtla karıştırın, bir tutam da nane ekleyin ve öyle tüketin. Hatta içerisine yulaf kepeği de eklerseniz ; yulaf kepeği hakkınızı da bu şekilde değerlendirmiş olursunuz.
Eğer siz de maydanoz sevmiyorsanız, eminim faydalarını okuduktan sonra tekrar düşüneceksiniz.
4 gram kadar (yaklaşık 1 yemek kaşığı) taze maydanoz, günlük kalsiyum ihtiyacımızın %1’ini, A vitamini ihtiyacımızın % 6’sını, C vitamini ihtiyacımızın %8’ini, K vitamini ihtiyacımızın ise %77’sini sağlıyor.
Aynı zamanda magnezyum, bakır, ebsin lifi, çinko, E ve B6 vitaminlerini içeriyor. Kısacası maydanoz tam anlamıyla doğal vitamin deposu!
Peki başka ne faydaları var?
-Öksürük ve sinüzite iyi geliyor
-İdrar söktürücü etkisi var
-Göz sağlığına faydalı
-Cilt sağlığına faydalı
-Kanserden koruma özelliği ile biliniyor
-Maydanozun ödem atmaya yaradığını biliyoruz, yani diyetlerde kullanılmasıyla kilo verimi için çok faydalı
-Kalp sağlığı için yararlı
-Böbrek sağlığı için çok önemli
-Ve elbette nefesinizi tazeleyerek ağız kokularına karşı birebir bir besin